Café Willem Albert

Culinair genieten op een historische plek

Café Willem Albert ligt op de begane grond van The Market Hotel en biedt de mogelijkheid om uitgebreid te dineren, maar ook om een borreltje te doen aan de bar of op het ruime terras. ’s Zomers is het heerlijk vertoeven op het terras aan de Grote Markt en kun je urenlang genieten van de zon en de gezellige stadse drukte.

Menu

Oud-Hollandse gerechten in een nieuw jasje.

Bekijk het menu

Kerst in Café Willem Albert

Kerstactiviteiten

Op eerste kerstdag pakken we ’s avonds extra feestelijk uit, met een speciaal door onze chef-kok samengestelde 4-gangen kerstdiner en live pianomuziek!  Wilt u dit samen met ons feestelijk vieren? Reserveer dan alvast een tafel. Het diner is tussen 18:00 – 21:00 te reserveren. Voor kinderen tot 12 jaar is het mogelijk om kleinere porties te krijgen of van onze kinderkaart te bestellen.

Bekijk menu

Op kerstavond en tweede kerstdag kun u de hele dag door gerechten van onze à la carte kaart bestellen.

*De tijden en reservering zijn onder voorbehoud van de coronamaatregelen. Gratis annuleren kan tot 24uur van te voren.

Willem Wie?

Een korte geschiedenisles

Willem Albert Scholten, een Groninger die leefde van 1819 tot 1892 en wie wordt gezien als ’s werelds eerste landbouw-industrieel. Hij liet uiteindelijk 24 fabrieken bouwen op het gebied van aardappelzetmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. Hij bouwde zijn fabrieken in zowel Nederland als het buitenland, waarmee hij de eerste industriële multinational van Nederland was en vergaarde hiermee zijn fortuin.

Maar Scholten zat niet alleen in de landbouw. De in 1873 opgerichte Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NAVM) – wat later de Holland-Amerika Lijn zou worden – kampte met een moeizame tewaterlating. De grootste uitdaging was het vinden van financiers. Hier zag Willem Albert zijn kans schoon en investeerde 600.000 gulden in het bedrijf. Met als voorwaarde dat er een schip naar hem zou worden vernoemd.

Hierin ligt een bijzondere link met WestCord Hotels. Het ss Rotterdam, voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn zijn beide zusterhotels van The Market Hotel.

Leuk feitje

De naam Scholten is terug te vinden in de glas in lood ramen van de oude wachtruimte in Hotel New York, op het schip dat naar hem vernoemd is.

Het huis aan de grote markt

Willem Albert Scholten had zijn zinnen gezet op het bouwen van zijn eigen paleis in het hart van Groningen. Hij kocht een drietal panden op aan de grote markt, liet deze afbreken bouwde hier vervolgens zijn enorme huis in eclectische stijl. In 1881 betrok hij samen met zijn familie het door hem gebouwde pand. Aan het pand hangt echter ook een beladen en trieste geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog is het huis in beslag genomen door de Duitsers en gebruikt als één van de hoofdkwartieren van de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei. Gedurende de oorlog zijn vele verzetsstrijders zijn hier gevangengezet, verhoord, gemarteld en later gefusilleerd. Bij de bevrijding van Groningen werd het gebouw hevig beschoten, in brand gestoken en is het uiteindelijk volledig verwoest.

Nu, vele jaren later is op exact deze plek The Market Hotel gebouwd.

Vanwege de historische verbintenis en het verhaal van deze bijzondere Groninger is ervoor gekozen om het restaurant in The Market Hotel naar Willem Albert Scholten te vernoemen. Als eerbetoon én als herinnering aan onze gezamenlijke geschiedenis. Een turbulent verhaal dat levend wordt gehouden door het te herdenken, opdat de geschiedenis niet vergeten wordt.

Proef de sfeer

Reserveren & openingstijden

Update persconferentie 12-11-21

Wegens nieuwe maatregelen is Café Willem Albert tijdelijk dagelijks geopend van 09.00 tot 20.00 uur.

Direct reserveren? Klik op de roze reserveringsknop rechtsonder in het scherm. Een plekje reserveren voor het terras kan ter plekke!