Dé huiskamer van Groningen

Café Willem Albert

Culinair genieten op een historische plek

Café Willem Albert ligt op de begane grond van The Market Hotel en biedt de mogelijkheid om uitgebreid te dineren, maar ook om een borreltje te doen aan de bar of op het ruime terras. ’s Zomers is het heerlijk vertoeven op het terras aan de Grote Markt en kun je urenlang genieten van de zon en de gezellige stadse drukte.

Café Willem Albert is dagelijks geopend van 07:00 – 00:00 uur. De keuken sluit om 22:00 uur.

 

Menu

Oud-Hollandse gerechten in een nieuw jasje.

Bekijk het menu

Willem Wie?

Een korte geschiedenisles

Willem Albert Scholten, een Groninger die leefde van 1819 tot 1892 en wie wordt gezien als ’s werelds eerste landbouw-industrieel. Hij liet uiteindelijk 24 fabrieken bouwen op het gebied van aardappelzetmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. Hij bouwde zijn fabrieken in zowel Nederland als het buitenland, waarmee hij de eerste industriële multinational van Nederland was en vergaarde hiermee zijn fortuin.

Maar Scholten zat niet alleen in de landbouw. De in 1873 opgerichte Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NAVM) – wat later de Holland-Amerika Lijn zou worden – kampte met een moeizame tewaterlating. De grootste uitdaging was het vinden van financiers. Hier zag Willem Albert zijn kans schoon en investeerde 600.000 gulden in het bedrijf. Met als voorwaarde dat er een schip naar hem zou worden vernoemd.

Hierin ligt een bijzondere link met WestCord Hotels. Het ss Rotterdam, voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn zijn beide zusterhotels van The Market Hotel.

Leuk feitje

De naam Scholten is terug te vinden in de glas in lood ramen van de oude wachtruimte in Hotel New York, op het schip dat naar hem vernoemd is.

Het huis aan de grote markt

Willem Albert Scholten had zijn zinnen gezet op het bouwen van zijn eigen paleis in het hart van Groningen. Hij kocht een drietal panden op aan de grote markt, liet deze afbreken bouwde hier vervolgens zijn enorme huis in eclectische stijl. In 1881 betrok hij samen met zijn familie het door hem gebouwde pand. Aan het pand hangt echter ook een beladen en trieste geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog is het huis in beslag genomen door de Duitsers en gebruikt als één van de hoofdkwartieren van de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei. Gedurende de oorlog zijn vele verzetsstrijders hier gevangengezet, verhoord, gemarteld en later gefusilleerd. Bij de bevrijding van Groningen werd het gebouw hevig beschoten, in brand gestoken en is het uiteindelijk volledig verwoest.

Nu, vele jaren later is op exact deze plek The Market Hotel gebouwd.

Vanwege de historische verbintenis en het verhaal van deze bijzondere Groninger is ervoor gekozen om het restaurant in The Market Hotel naar Willem Albert Scholten te vernoemen. Als eerbetoon én als herinnering aan onze gezamenlijke geschiedenis. Een turbulent verhaal dat levend wordt gehouden door het te herdenken, opdat de geschiedenis niet vergeten wordt.

Proef de sfeer

Reserveren & openingstijden

Café Willem Albert is dagelijks geopend van 07:00 – 00:00 uur, de keuken sluit om 22:00.